Duminica trecuta sotul meu a implinit o frumoasa varsta si evident copiii si-au dorit sa ii cante lui tati la multi ani si sa sufle in lumanari asa ca a fost musai sa fac tort. Si fiindca Alexandra a vrut tort cu cu capsuni iar Stefan cu ciocolata am combinat dorintele copiilor si a rezultat tort cu mousse de ciocolata si capsuni.
Si profit de ocazie si urez tuturor celor ce poarta numele sfintilor Constantin si Elena la multi ani, muta sanatate si o zi minunata, exact asa cum v-o doriti!
Ingrediente:
pentru blat:
3 oua
3 linguri zahar
3 linguri ulei
3 linguri apa
3 linguri cacao
3 linguri faina
pentru sirop:
100 ml apa
3 linguri zahar
esenta rom
pentru sosul de capsuni:
500 gr capsuni
50 gr zahar
1 lingura amidon
pentru mousse de ciocolata neagra:
200 gr ciocolata amaruie
200 ml frisca lichida
200 ml frisca batuta
pentru mousse de ciocolata alba:
250 gr ciocolata alba
200 ml frisca lichida
200 ml frisca batuta
pentru glazura de ciocolata:
100 gr ciocolata alba
50 ml frisca lichida
pentru decor:
fulgi de ciocolata alba
zahar colorat
capsuni
menta
Mod de preparare:
Pentru blat mixam albusurile pana se spumeaza, adaugam zaharul si mixam pana rezulta o bezea tare si lucioasa.
Adaugam galbenusurile, uleiul si apa si amestecam cu o spatula sau cu o lingura de lemn cu miscari circulare pana se incorporeaza in compozitie. sub nici o forma nu mai folositi mixerul fiindca se va lasa albusul. Adaugam faina si cacao si amestecam pana la omogenizare.
Turnam compozitia in forma de tort cu margini detasabile (diametru forma 28 cm) si coacem la 180 grade pentru 20 minute.
Blatul va fi subtire, sub nici o forma nu adaugati praf de cop fiindca veti obtine un blat denivelat si cu gauri in interior.
Spalam capsunile, taiem cuburi si adaugam zaharul si amidonul. Le lasam la foc mic si amestecam continuu pana se ce se ingroasa usor sosul.
Punem inelul reglabil in jurul blatului. Pregatim siropul astfel: caramelizam zaharul si adaugam apa. Lasam pe foc pana se dizolva caramelul si adaugam esenta. Lasam sa se racoreasca si apoi insiropam blatul. Turnam deasupra capsunile si nivelam.
Pregatim mousse-ul de ciocolata neagra. Punem pe foc 200 ml de frisca lichida impreuna cu 200 gr ciocolata si amestecam continuu ca sa se topeasca. Frisca lichida nu trebuie sa fiarba, o lasam pe foc doar pana ajunge la punctul de fierbere. Dam deoparte sa se racoreasca dar nu o lasati nici foarte mult fiindca se intareste. Cele 200 ml de frisca batuta le amestecam cu crema de ciocolata racita si amestecam pana la omogenizare. Atentie, sub nici o forma nu puneti crema de ciocolata calda peste frisca batuta!
Procedam la fel si cu ciocolata alba, aici va trebui sa fiti si mai atenti fiindca ciocolata alba este mai pretentioasa si se taie foarte usor.
Asezam stratul de mousse de ciocolata neagra peste stratul de capsuni si nivelam. Dam la frigider cat preparam mousse-ul de ciocolata alba. Asezam deasupra stratul de mousse de ciocolata alba si dam din nou la frigider pana pregatim glazura.
Topim ciocolata alba impreuna cu frisca lichida, omogenizam si glazuram tortul. Glazuramea a fost prea moale fiindca am fost neatenta si am turnat prea multa frisca lichida.
Dam la rece pana se intareste si glazura apoi desprindem cu grija inelul din jurul tortului. Ca sa nu se rupa marginile eu trec mai intai un cutit bine ascutit de jur imprejur.
Pe jumatate din tort presaram fulgii de ciocolata alba si pe cealalta jumatate zaharul rosu. Decoram cu capsuni si frunze de menta.
Capsunile pot fi inlocuite cu usurinta cu fructele goji proaspete
Reteta preluata de pe www.caietulcuretete.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu